Rüzgâr sörfü diğer bir değişle “windsurf” Türkiye'de ortalama 15 yıldan beri ilgi gören yeni diye tanımlanabilecek bir spor dalı… Rüzgar Sörfü’nün Dünya ülkelerindeki keşfi ise 1965’li yıllara uzanıyor. Kaliforniyalı Hoyle Schweitzer ile Jim Drake'in 1965 yılında durgun denizden sıkılarak boardlarına yelken monte etmeleriyle keşfedilen rüzgar sörfü, sailboard, boardsailing ile başlayıp windsurf'e uzanan bir isim alma süreci yaşıyor. O günden bu yana rüzgarla yıkanan her sahil rüzgar sörfü yapmayı gönüllerine koyan sporcularla tanışıyor. Peki rüzgar sörfü nasıl yapılır? Rüzgar sörfü için nelere ihtiyaç vardır? Herkes rüzgar sörfü yapabilir mi? Rüzgar sörfüne gönül verenlerdenseniz bu makaleye göz atmalısınız.
Rüzgar SörfüRüzgar sörfü eğitim almayı gerektiren, sade donanımlı ancak sabır isteyen bir spor dalı. “Denge” rüzgar sörfünün bel kemiğini oluşturur. İşte bu nedenle de rüzgar sörfüne başlayanlar için ilk eğitim karada başlar… Denge ve duruş pozisyonlarının çalışılmasının ardından ikinci aşama olan su da eğitime geçilir. Suda yapılan eğitimde sırasıyla sörf tahtasına çıkma, düşmeden yelkeni kaldırma ve hareket edebilme öğrenilir. Sörf tahtasının üzerinde durmayı başaran öğrenci için oldukça zorlu ancak son aşama olan yelkenin kaldırılmasına geçilir. Yelkeni kaldırmak ve kontrol etmek oldukça güç bir iştir. Bu aşamada kolların kuvveti, omuz, göğüs ve sırt gücü devreye girer ki bu da ilk günün sonunda size vücudunuzda sızlayacak noktaları adreslemektedir. Ancak tüm bu süreçler moralinizi bozmamalıdır, zira sabır, istikrar ve sistemli çalışma ile hemen herkes rüzgar sörfü yapabilir. Eğer bir kere sebat etme başarısını gösterirseniz ara vermek zorunda dahi kalsanız rüzgar sörfünü hayatınız boyunca yapabilirsiniz.
Rüzgar Sörfü Yapmak İçin Nelere İhtiyaç Vardır?
Rüzgar sörfü yani windsörf yapmak için öncelikle sabır, inanç ve azim gerekir. Rüzgar sörfü donanım açısından çok da komplike olmayan malzemelerle gerçekleştirilir. Nasıl mı? Gelin maddelerle rüzgar sörfü yapmak isteyenlerin ihtiyaçlarını ve donanım özelliklerini belirleyelim.
•Rüzgar Sörfü Malzemeleri, sörf tahtasına yani boarda takılan üç bölümden oluşur. Bu parçalara; yelken direği, yelken ve tutma çatalı denir. Rüzgar Sörfünde kullanılan sörf tahtası, polyester ya da polietilen gibi bir malzemeden yapılır, içi de köpükle doldurulur.
•Sörf tahtalarının altı, suda hızlı gidebilmek için pürüzsüz; üstüyse sörfçünün ayağı kaymaması için pürüzlü tasarlanır.
•Rüzgar Sörfü yapanlar özellikle başlangıç aşamasında, sörf kıyafeti giymek zorundadırlar. Bu alışkanlığı en baştan edinmeye önem vermelisiniz.
Bunlara Dikkat Edin:
•Ne kadar kısa sürede denize açılma konusunda başarılı olursanız olun, rüzgar sörfünde ilk kural sınırları bilmek ve dışına çıkmamaktır.
•Denize açılmadan önce gerekli tüm donanımın yanınızda olduğundan emin olmalısınız.
Türkiye’de En İyi Rüzgar Sörfü Noktaları•Türkiye’de rüzgâr sörfü denilince hiç kuşku yok ki akla ilk gelen adres: Çeşme Alaçatı. Dünyanın da en iyi beş rüzgâr sörfü noktasından biri olarak kabul edilen Alaçatı her yıl yerli yabancı sörf meraklılarının akınına uğruyor. Mayıs ile Ekim ayları arası ki bu oldukça uzun bir dönem cömert rüzgarı ile rüzar sörfü yapanların yelkenlerini dolduran Alaçatı’da sörf yapmayı öğrenmek de sörf malzemesi kiralamak da çok kolay.
•Türkiye’de Rüzgar Sörfüne olanak tanıyan bir diğer adres ise Bodrum Bitez Koyu… Gerek ulaşım kolaylığı açısından gerek de malzeme kiralama konusunda tesislere sahip olması ile Bitez, sörf ustalarının listesinde yer alıyor. Yılın hemen her döneminde yabancı sörf tutkunlarının da uğrak yeri olan Bitez’in en büyük avantajlarından biri de öğleden sonra hızlanan rüzgar.
•Ünlü rüzgârı, açık ve dalgalı bir deniz olması nedeniyle usta sörfçülerin gözdesi Akyarlar Feneri Türkiye’de rüzgâr sörfü için önemli bir diğer adres. Yeni başlayanlar için biraz riskli bir destinasyon olsa da profesyonelleştikten sonra Akyarları listenize ekleyebilirsiniz.
•Türkiye’de rüzgâr sörfü yapılabilecek bir diğer adres de İstanbul’un yanı başında konumlanan Kilyos Gümüşdere Plajı… Karadeniz’in hırçın dalgalarından nasibini alan bu plaj, rüzgâr sörfü seven İstanbullulara çok da uzağa gitmeden bu keyfi yaşayabilme imkanı tanıyor.
Rüzgar Sörfü-Türkiyede Rüzgar Sörfü
Gönderen
Yıldırımların Efendisi
5 Eylül 2010 Pazar
ihtiyaç,
malzemeleri,
nelere,
rüzgar sörfü,
türkiyede,
var,
yapmak
sporcu site. Blogger tarafından desteklenmektedir.
Sporcu Site
Sporcu Site , Amerikan Güreşi , Atletizm , Basketbol , Bilek Güreşi , Boks , Futbol , Güreş , Sporcu Site , Hentbol , Motor Sporları , Tenis , Voleybol , Yüzme
0 yorum