Spor Anatomisine Göre Vücut Tipleri

Gönderen Yıldırımların Efendisi 8 Eylül 2010 Çarşamba , , , , ,

Spor Anatomisine Göre Vücut Tipleri

ENDOMORPH

Armut şeklinde vücut
Yuvarlak kafa
Geniş kalça ve omuzlar
Yanlardan ziyade öne ve arkaya doğru genişleyen vücut
Vücutta, üst kollarda ve baldırlarda çok fazla yağ birikimi

Endomorphic kişiler genellikle kısa kol ve bacaklara sahiptir. Bu da çok fazla kıvraklık ve hız gerektiren sporlarda hareketleri yapmalarına engel olur. Ağırlık kaldırma gibi sadece güç gerektiren sporlarda endomorphlar oldukça başarılı olurlar.

Birçok ünlü vücut geliştirmecinin kısa boylu olmasının de sebebi budur. Yoksa body building boyu kısaltmaz. Kısa kol ve bacaklar ağırlığı kaldırma mesafesini de düşürür. Bench press veya shoulder press yaptığınızı düşünün. Kısa boylu bir sporcunun ağırlığı kaldırdığı mesafe ile kısa boylu bir sporcunun kaldırdığı mesafe aynı değildir. Bu yüzden kısa boylu olanlar daha kısa mesafeye kaldırdıklarından daha ağır çalışabilirler. Kas lifleri de kısa olduğundan genişleme de daha kısa sürede olur. Bir diğer husus ta kısa boylu ve toplu olan bu kişilerde kas gelişimi daha çabuk farkedilir. 165 boyunda 45 cm kola sahip bir sporcu, 185 boyunda ve 45 cm kola sahip sporcuya göre daha iri görünür.

MESOMORPH


Sıkı bir vücut
Köşegen kafa
Geniş omuzlar
Kaslı kol ve bacaklar
Dar kalçalar
Yanlardan ziyade ön ve arkada daralan vücut
Çok az oranda yağ

Mesomorphic kişiler güç, kıvraklık ve hız gerektiren sporlarda oldukça başarılı olurlar. Boyları, beden yapıları ve kaslı vücutları herhangi bir sporda kolayca sivrilmelerini sağlar. Zaten Tanrı vergisi böyle bir vücudunuz varsa işiniz daha kolaydır. Yüzme, fitness, body building sizin çok kısa sürede daha da hoş görünmenizi sağlar.

ECTOMORPH


Yüksek alın
Geriye doğru çekilmiş çene
Dar omuz ve kalçalar
Dar göğüs ve karın kasları
İnce kol ve bacaklar
Çok az kas ve yağ

Ectomorphic kişiler uzun, zayıf ve yetersizdirler. Bu nedenle güç gerektiren sporlarda başarılı olamazlar. İnce yapıları çabuk incinmelerine yol açar. Vücutları kolayca eğilebiliyorken, kas yapılarındaki eksiklik nedeniyle kas gerektiren sporlardaki seçenekleri oldukça azdır.

Ancak bu herşeyin sonu değildir. Bu kişilerin egzersiz sırasında az (veya hiç) cardio hareketleri yapmaları, son 3 tekrarda kaldırabildikleri maksimum ağırlıkla çalışarak ortalama 8 ve bazen 10 tekrar sayısını aşmamaları gibi hususlara dikkat edilerek uygun bir egzersiz ve beslenme programıyla vücutlarında harikalar yaratabilirler.
İlk aylarda kasları güçlendirecek hafif ağırlık egzersizlerinde kaslar yenilenip güçlendikçe yavaş yavaş ağırlıklar artırılmalıdır. Lütfen çalışmaya devam. KAslarını güçlendikçe sizden daha ağır çalışmanızı kendisi isteyecektir. Bu yüzden ilk aylarda kimseye özenmeden kendi çalışmanıza bakın. Çalışmanızın meyvelerini mutlaka alacaksınız

0 yorum

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir :) Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler...İsminizle Yorum Yaparken ''URL'' bölümünü boş bırakabilirsiniz...

sporcu site. Blogger tarafından desteklenmektedir.