Prince Naseem Kimdir ?

Gönderen Yıldırımların Efendisi 4 Eylül 2010 Cumartesi , , , , , , , ,

ACABA NASEEM BİR HAYAL MİYDİ?

12 Şubat 1974 doğumlu Yemen asıllı İngiliz boksör Naseem Hamed profesyonel boks kariyerinde horoz sıklet ve tüy sıklette şampiyonluklar yaşadı. Profesyonel boks kariyerine 1992-2002 yılları arasında devam etti. Bu süre zarfında 37 karşılaşmanın 36’sını kazanırken yalnızca ringden bir kez mağlup ayrıldı. Kazandığı 36 maçın 31’ inde ise rakiplerini nakavt etmeyi başardı. Ringlerin, Muhammed Ali’den sonra en renkli boksörü olarak gösterilen Hamed, gösterişli ve bir o kadar da kibirli tarzı , eğlenceli ringe gelişleri ile tanınır. Bu ringe varışlarından bir kaçından bahsetmek gerekirse, ringe asansörle, paraşüt ile ringe inmek, tekerleksiz taşıma aracı olarak eski zamanalarda kullanılan kral tahtları ile taşınarak ringe geldikten sonra da ring ipleri üzerinden takla atarak seyirciyi selamlamak, Azizler Gününün Arifesi olarak bilinen ‘Halloween’ isimli maske kullanmak gibi gösterilerle tarihe geçen Naseem Hamed bu konuda büyük bir seyirci kitlesinin de sempatisini kazanmıştır.
MEŞHUR HAVALİMANI KAVGASI

Bunun yanı sıra alışıla gelmişin dışında davranışlarda da bulunan Naseem, bir yolculuğu sırasında havaalanında bulunan Britanya’nın bir diğer eski şampiyonlarından Chris Eubank ile tartışmış ve ona kemerlerini göstererek onunla söz düellosuna girmiştir. Patlayıcı kuvveti yüksek olup sağ el önde, sol eliyle vurduğu aparkatları adını en iyi boksörler arasına yazdırmasına sebep olmuştur. Kariyeri boyunca 3 menajerle çalıştı. Bunlar, Barry Hearn, Frank Warren ve son olarak da abisi Riath Hamed’dir.
BOKSA 7 YAŞINDA BAŞLADI?
Boks yaşantısına ilk olarak 7 yaşında iken babasının onu çok küçük ve bir o kadar da güçsüz bulmasından dolayı kendisini savunması amacı ile dönem dönem ünlü boks salonlarına gönderirdi… Brandon Ingle’ın spor merkezine göndermesi ile de tam anlamı ile macera başlamıştır. Aynı kişi yıllar sonra onun profesyonel kariyerinde antrenörü olarak da ona yardım etmiştir. 12 yaşına geldiğinde İngiltere’nin en önde gelen amatör boksörleri arasında gösterilmekteydi. Bu yaşlardayken dünya şampiyonu olmayı kafasına koyan Hamed, dönemin en ünlü gazetelerinden birinin patronunun huzuruna çıktığında ağzından çıkan sözler ‘Ben büyük bir şampiyon olacağım ve o günler geldiğinde gazetende beni yazacaksın’ olur. Gerçekten de o günler çok yakındaydı. 18 yaşına geldiğinde ilk profesyonel sözleşmesinin altına imza attı. Artık o, İngilizlerin en umut vaad eden şampiyon adaylarındandır. Kariyerine ilk olarak sinek sıklette başlar. Profesyonel hayatında rakiplerini ilk raunda yere sermeyi başarır. 20 yaşına geldiğinde Avrupa Horoz Sıklet Şampiyonluğunu kazanır. Artık boks stili herkesin dikkatini çekmiş, seyirci kitlesi de inanılmaz bir artış göstermiştir. Frank Warren ile sözleşme imzalayarak boks hayatında renkli değişikliklere gitmiştir. Artık ringe gelişi bile değişmiştir. 1995 yılına gelindiğinde eline önemli bir fırsat geçmiştir. Horoz sıklette yaşadığı kıtalararası şampiyonluk sevincinden sonra kemerini iki kez daha koruma başarısı gösteren Naseem , tüy sıklette dövüşmek için kilosunu artırdı. Aynı sene içinde WBO tüy siklet Şampiyonluğunu alması için rakibi Steve Robinson’ u Cardiff’ te yenmesi gerekiyordu. Ve o da bunu 8. roundda başarmıştır.
O ARTIK DÜNYA ŞAMPİYONU OLUYORDU

Artık tüy sıkletteki yeni şampiyon Prens Naseem Hamed’dir. Bu unvanını savunmak için çıktığı ilk maçında rakibi Nijeraylı Said Nawal’ı ilk roundun henüz 45. saniyesinde nakavtlayarak, İskoçya’ da yapılan unvan maçaları içerisindeki en hızlısını eline geçirmiştir. Bir sonraki maçında ise rakibi Porto Rikolu  Daniel Alice’e karşı ilk roundda sürpriz bir şekilde yere inmesine rağmen ikinci raunda geri dönerek kuvvetini göstermiş ve 2. roundda rakibini TKO ile yenmeyi başarmıştır. Bir sonraki maçında Tom ‘Boom Boom’ Johnson ile kemer birleştirme mücadelesine girişti. Bu maç sonunda rakibini 8. roundda teknik nakavt ile üstünlük sağlayan Hamed, WBO kemerinin yanına ek olarak IBF kemerini de takmıştır. Bu unvanlarını iki kez korumasını başardıktan sonra OBF kemerinden vazgeçerek WBO kemerini savunmaya devam etti.
YOK BÖYLE BİR MAÇ
1997 yılı ise Naseem için hayatının dönüm noktalarından biri oldu. 19 Aralık gecesinde kariyerinde ilk kez ABD’de ringe çıktı. Rakibi de bu sıkletin en önemli boksörlerinden Kevin  Kelley idi. Kevin Kelley eski WBC şampiyonuydu ve Hamed’ in unvanını eline geçirerek bu sıklette yeniden ben de varım demek istiyordu. Hakemin iki boksörü yanına çağırması ile iki boksör arasında ağız dalaşı başladı. Maç bu gerginlik ule start almıştı. Rakibinin çenesinin zayıf olduğunu iyi analiz eden Kevin Kelley, Naseem’i 1. 2. ve 4. roundlarda yere indirmeyi başarmıştı. Büyük umutlarla geldiği New York’ta zor durumlara düşen Naseem Hamed rakibini 2. roundda bir kez yere düşürebilmişti. 4. rounddan sonra Naseem Hamed geri döndü. Kevin Kelley’ den aldığı yumrukla bir kez daha yere inen Naseem, ayağa kalktıktan sonra rakibini 2 kez yere düşürmeyi başararak aynı round içinde inanılmaz bir netice ile Kelley’i nakavt etti. Boks tarihinin en çekişmeli maçları arasında yerini alan bu karşılaşma Naseem Hamed’in popularitesinin ABD‘de artmasını sağlamıştır. Bu karşılaşma aynı zamanda Canal 4 tarafından yüzyılın en önemli spor anı olarak kabul edildi…
DÜNYA PEŞİNDEN KOŞMAYA BAŞLAMIŞTI

Naseem Hamed’ in ilk kez bir maçı ABD’ nin en önemli kanallarından HBO tarafından da canlı yayınlanması ile Naseem Hamed için bir onur daha ortaya çıkmıştır. Ardından unvanlarını, Vilfredo Vasquez, Vayne McCullough, Paul Ingle, Cesar Soto ve Vuyani Bungu gibi önemli boksörlere karşı da korumasını başarmıştır. Vilfredo Vasquez maçında Naseem Hamed, büyük bir başarıya daha ulaşacakken son anda Vasquez, WBA unvanını bu maçta ortaya koymaktan vazgeçmiştir. Bu yüzden Naseem ilk kez tüy sıklette bir boksörün tüm kemerleri birden eline geçirme şansını kaçırmıştır. Augie Sanchez maçı ise Naseem Hamed için belki de bir uyarı niteliğindeydi. Genç rakibi karşısında ilk 3 roundda zor durumlara düşmüştü ama 4. roundda bildik görüntü olmuş Naseem rakibini nakavt etmeyi başarmıştı. Bu maçtan sonra ise Auge Sanchez  hastaneye kaldırıldı ve uzun süre boks yapamadı.
PEKİ ONU KİM MAĞLUP EDEBİLMİŞTİ?

 
Bu maçın hemen ardından Naseem kariyerindeki en önemli maçına Marco Antonio Barrera karşısına çıkarak yaptı… 7 Nisan 2001 yılında New York Madison Squarre Garden’ daki maç öncesinde Naseem Hamed, açıkca favori gözüküyordu ama maç bu şekilde devam etmedi. Naseem, istediği yumrukları bir türlü Barrera’ ya vuramazken, Barreara maçın kontrolünü elinden bırakmamıştır. Ve 12 round sonunda 3 hakemin de ortak kararı ile Naseem’ i yenmeyi başarmıştır. Bu maç, Naseem’ in ilk ve tek mağlubiyeti olarak tarihe geçti. Maçtan sonra, Naseem’ in antrenman performansı eleştirildi, bu eleştirilere o maçtaki antrenörü Emmanuel Steward da hak verdi ve bu maç sonrası Naseem Hamed’ in antrenörlüğünü bıraktı. Bu maçtan sonra Naseem, İngiltere’de İspanyol rakibi Manuel Calvo ile IBO tüy sıklet kemeri için ringe çıktı ve 12 round sonunda sayı ile bu unvanı eline geçirdi. Son maçı olmuştu. Boksu bıraktığına dair resmi bir açıklama gelmese de uzun süre onun boksu bıraktığı boks çevrelerinde konuşuldu.
BOKSU BIRAKTI CEZAEVİNE DÜŞTÜ
Boksa bir müddet ara verdikten sonra 2005 yılında ringe dönmeyi arzu ettiğini açıkladıktan sonra yaptığı bir trafik kazası onun bu açıklamasını yerle bir etti. İnsan hayatını tehlikeye sokacak şekilde araba kullanmaktan suçlu bulunmuş ve 15 ay hapis cezasına çarptırıldığı gibi 4 sene de araba sürmesi yasaklanmıştı. Aracın hali resemdi zaten ortada... Hapiste kaldığı zamanlarda Naseem Hamed’ in hapiste bir hayli kilo aldığı söylendi. Ancak mahkeme onu 4 ay sonra serbest bıraktı. Birçok kişi bu kararı Naseem Hamed’e verilmiş bir af gibi düşünüyordu. Çünkü bu denli tehlikeli, neredeyse insan canına mal olacak bir kazanın ardınan 4 ay gibi kısa bir sürede hapisten ayrılması şaşırtıcıydı. Şimdilerde pek sesi soluğu çıkmıyor bu eski şampiyonun. Son fotoğraflarında üstte görüyorsunuz, bir hayli kilo aldığı açıkça belli oluyor ve artık orta yaşlı insan görünümünde olduğu da gözlerden kaçmıyor… Bu denli başarılı boksörün ringlerdeki vedasının sessiz oluşu bir hayli burukluk yaratıyor insanda.
SEVENİ DE VARDI NEFRET EDENİ DE

Rakiplerine karşı acımasız oluşu, onlarla ring içinde adeta alay etmesi, onlara alaycı bir şekilde gülmesi, ayaklarının üzerinde dans etmesi gibi bir çok enstantane boks seyircilerini Naseem Hamed konusunda ikiye bölmüştü. Onu antipatik bulup nefret edenler de var, onu çok sempatik olduğu gibi onu beğenen bir çok boks sever de. O ise her fırsatta kendine Muhammed Ali’yi örnek aldığını söylemekten geri kalmıyor.
ANNESİ BİR ÇUVAL PARAYI ÇÖPE ATMIŞTI

Bu şampiyonun hayat hikayesini ‘şimdilik’ noktalarken size Naseem’in annesi ile yaşadığı bir olayı anlatmak istiyoruz. Naseem annesini ziyarete gittiğinde ona, siyah bir torba içerisinde son maçalarından elde ettiği paranın büyük bir bölümünü hediye etmek ister. Bu torbayı annesinin yanına bırakır. Annesi ise bu torbayı ‘çöp’ zanneder ve bunu çöp kutusuna bırakır. Bu boksörü son yıllardaki en önemli tüy sıkletleri ile aynı ringde görmeyi çok isterdik. Manny Pacquiao, Eric Morales, Johnny Tapia, Barrera ile bir rövanş ya da Rocky Juarez ile dev bir maç… Bu boksörler ile nasıl mücadele ederdi acaba? Bu tabi akıllarda hep soru işareti olarak kalacak…

O ARTIK BİR KAYIP.... HEM BOKS DÜNYA AÇISINDAN HEM DE NEREDE VE NASIL YAŞADIĞI PEK BİLİNMEDİĞİNDEN....KEŞKE RİNGLERDE OLSAYDIN NASEEM...

0 yorum

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir :) Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler...İsminizle Yorum Yaparken ''URL'' bölümünü boş bırakabilirsiniz...

sporcu site. Blogger tarafından desteklenmektedir.