Türkiyede Voleybolun Gelişimi

Gönderen Yıldırımların Efendisi 1 Eylül 2010 Çarşamba , , , , ,


Türkiyede Voleybol,Türkiyede Voleybolun Tarihi Gelişimi Voleybol Federasyonu



TÜRKİYE'DE VOLEYBOL

Voleybol Türkiye'ye 1919 yılında Amerikalılar tarafından getirilmiştir.Bu sporu Türkiye'ye tanıtan kişi Dr.DEAVER isimli bir Y.M.C.A.üyesidir.Dr.Deaver 1919-1925 yılları arasında Y.M.C.A. müdürlüğünü yapmış ve adı geçen derneğin Çarşıkapı'daki spor salonunda başlayan voleybol müsabakaları İstanbul'luların ilgisini çekmiş ve rahbet görmüştür.Aynı zamanda Cağaloğlu'nda bulunan Erkek Muallim Mektebinde beden eğitimi öğretmeni Selim Sırrı Tarcan Y.M.C.A. derneğinde oynanan voleybolla ilgilenmiş ve öğrencilerine bu sporu öğretmiştir.1920-1924 yılları arasında Selim Sırrı Tarcan'ın yetiştirdiği öğretmenler voleybol öğretmeni olarak görev aldıkları yerlere bu sporu götürmüşler yayılmasına neden olmuşlardır.

İstanbul'daki bütün okullarda(KabataşGalatasarayVefaİstanbul L.) voleybol futboldan daha öncelikli hale gelmiştir.Bu liselerden mezun olup eski mühendis mektebine geçenler voleybolu 1924-1944 yıllarında buranın sembolü haline getirmiş İstanbul şampiyonaları ilgi görmüştür.

1949'da Türkiye voleybol şampiyonası yapıldı.Bu şampiyonaya Beyoğlu G.S Altınordu Moda Kurtuluş Vefa Kadıköy kulüpleri katıldı. 1952'de Ayhan Demir üniversite takımını Mısır'a götürmüş ve modern voleybol ile karşılaşılmıştır.

1953'de ülkemizde Yugoslavya'da oynanan maçlarla oyun sistemimiz değiştirilmeye başlanmış ve 1956'da ilk defa Dünya şampiyonasına katılarak Dünya voleybolu hakkında kurallar konusunda bilgi sahibi olunmuştur. Bu arada ülkemize getirilen Yugoslav antrenör gençlerimize modern voleybolu öğretmeye başlamıştır.

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU

İstanbul şampiyonası 1928'den beri düzenli olarak yapılmaktayken Türkiye voleybol şampiyonası da 1949'dan itibaren düzenlenmeye başlanmıştır.Türkiye 1948'de Uluslararası Voleybol Federasyonuna üye olmuştur.

Bu duruma rağmen ülkemiz de ayrı bir federasyon kurulmamış VoleybolBasketbol ve El topu spor oyunları federasyonu olarak idare edilmiştir.Kulüplerde çoğu zaman basketbol takımları biraraya gelerek voleybol takımı kurmuşlardır.

1958'de yetkililerfederasyonları ayırmış 'Voleybol ve El Topu' federasyonu kurmuşlardır.Bu büyük bir aşama olmuştur.

1958'de ilk defa erkeklerde Avrupa şampiyonasına katılan takımımız diğer yıllardaki tüm şampiyonalarda yer almıştır.Kız takımımız 1963'de oynanan Avrupa şampiyonasına katılmıştır.1967'de 35 takımın katılımıyla Avrupa şampiyonasını ülkemizde organize ederek modern voleybolun ülkemize yayılmasını sağlamıştır.

Türkiye 1998 yılında ilk defa elemelerden geçerek Japonya'da yapılan Dünya voleybol şampiyonasına katılmıştır.

14 yorum

  1. ayça Says:
  2. Teşekkürler güzel yazı olmuş bnde voleybolcu olup Türkiyedeki durumu daha iyi yerlere taşıyıcam

     
  3. Adsız Says:
  4. Güzel olmuş :)

     
  5. Adsız Says:
  6. emeğinize saşlık

     
  7. Adsız Says:
  8. sağol

     
  9. Adsız Says:
  10. tşk

     
  11. esin Says:
  12. çok çok iyi ama işallah doğrudur yaaaa

     
  13. tr-vb Says:
  14. tşkler

     
  15. Adsız Says:
  16. pek hoşuma gitmedi benim ödevim voleybolum gelişimi ile alakalıydı.AÇıklama olağanüstü ama benim ödevim ile alakalı değil. yinede çok saolun. tebrik ederim

     
  17. Adsız Says:
  18. çok teşekkürler

     
  19. Adsız Says:
  20. çook tşkkrlerrr

     
  21. Adsız Says:
  22. çooooook beeğğğeennndddiiimmm.

     
  23. Adsız Says:
  24. Tesekurler

     
  25. elmas Says:
  26. çok küsell

     
  27. elmas Says:
  28. çok küselll

     

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir :) Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler...İsminizle Yorum Yaparken ''URL'' bölümünü boş bırakabilirsiniz...

sporcu site. Blogger tarafından desteklenmektedir.