Dünyada Yüzmenin Gelişimi

Gönderen Yıldırımların Efendisi 1 Eylül 2010 Çarşamba , , , , , ,

Dünyada Yüzmenin Tarihsel Gelişimi


Yüzmenin hikayesi nereden başlıyor olabilir ? İlk kez yüzen insanlar yüzmeyi nasıl öğrenmişti? Yoksa Libya'da M.Ö. 9000 yılına ait resimlerde tasvir edilen insanlar ilk yüzücüler miydi ? Biz Japonya'da 2000 yıl önce yapılan yarışları ya da 1830'da İngiltere'de yapılan ve sadece bir stilde yapılan yarışmaları yüzmenin tarihi olarak görebilir miyiz? Tabii ki göremeyiz . Yüzmenin tarihi kesin değildir; ancak yüzmenin tarihinde rol oynayan büyük olaylar daha da belirgindir. 1844 yılında Londra'da çok büyük bir yüzme yarışı düzenlenmiştir. Ve yarışı Amerika'da bulunan Hindistanlılar hiç zorlanmadan kazanmışlardır. Hindistan yarışçılar Atlantik Okyanusu'nda yapılan yarışta bugünkü serbest stil yüzüşe benzeyen bir stil kullanmışlardır.

Hiç kimse yüzmeyi Hintlilerden öğrenmemiştir ve de o zaman kullanılan serbest stil günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Daha sonra 1875 yılında İngiltere Kanalı'nı ilk kez yüzerek geçen Matthew Webb yeni bir yüzüş stilini ortaya çıkarmıştır: kurbağalama ... Aynen bu tarihi olayın yaşandığı zamanlarda bir koç ve yüzücü olan J. Arthur Trudgen sırt üstü yüzmeyi (bu tekniği Güney Amerika'da yaşayan Hindistanlılardan öğrendiği sanılmaktadır.) öğretmeyi başlamıştır ve daha sonra ünü tüm dünyaya yayılmış ve öğrettiği teknik Trudgen tekniği olarak literatüre geçmiştir. Ancak yüzmede daha bir çok yenilik insanları bekliyordu.

20. yüzyıla girerken Avustralya asıllı bir İngiliz olan Fred Cavill tum parçaları bir araya getirmeye başladı. Cavill Güney Denizi kıyılarında öğrendiği yüzme metotlarını trudgen stiline uygulamış ve stili daha da geliştirmiştir. Cavill sırt üstü yüzme teknikleri geliştirmiş ve daha sonra bayrağı oğlu Richard Cavill'e devretmiştir. Yüzmenin olimpiyatlara girişi 1896'da Antik Olimpiyatlar yeniden yapılmaya başlandığında olmuştur. Atina'daki olimpiyatlarda her türlü stile izin verildiği halde genelde Trudgen stili kullanılmıştır.

Organizatörler daha sonra 1900 yılında sırt üstü stili ve daha sonra 1908 yılında ise kurbağalamayı olimpiyatlara eklemişlerdir. Kelebek ise olimpiyatlara en son eklenen yüzme stilidir. Daha sonra 1956'daki Melbourne Olimpiyatları'nda kurbağalama stiline kurallar eklenmiştir. İlk yüzme olimpiyatları şu andakinden daha da ilginç olaylar olmuştur. İlk olimpiyatlarda yüzücüler bir botla okyanusun ortasına bırakılır ve yüzücülerin kıyıya varması beklenirdi. Ancak bu tür yarışmalarda kazanmak değil hayatta kalabilmek önemliydi.

Daha sonraları 1900 ve 1904 yılında su altına dalış şeklinde yarışmalar düzenlenmişti; ancak izleyiciler sporcuların sadece suya girişini ve sudan çıkışını görebiliyordu ve bu da pek eğlenceli olmuyordu . Bu nedenle bu tür yarışmalar bir daha düzenlenmedi. 1912 Olimpiyatları'nda bayanlar dalında da yüzme olimpiyatları düzenlenmeye başlandı. Bu seneki Sydney Olimpiyatları'nda kadınlar ve erkekler altın madalya için kıyasıya yarışacaklar. Bu seneki olimpiyatlarda Amerika ve Avustralya başarı elde etmesi beklenen ülkeler.

1 Responses to Dünyada Yüzmenin Gelişimi

  1. Ali Says:
  2. Yüzmedede umarım çok iyi şeyler yaparız

     

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir :) Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler...İsminizle Yorum Yaparken ''URL'' bölümünü boş bırakabilirsiniz...

sporcu site. Blogger tarafından desteklenmektedir.