AMATÖR


Profesyonel ve amatör boksta puan, yumruğun dış yüzüyle rakibin belden yukarısına vurularak kazanırlır. Dövüş sırasında eldivenlerin beyaza boyalı oynak yerleriyle rakibe vurulur. Vuruş yerleri rakibin vücudun üst ön bölümü ve yüzüdür. Elin içiyle vurmak, kafaya enseden vurmak, bel altına vurmak fauldür.

Amatörde puanlama şöyle yapılır:

2 boksörün her rauntta yaptıkları isabetli ve geçerli vuruşlar sayılır. Aradaki fark hesap edilir. Daha çok isabetli yumruk atan boksörün fazladan yaptığı her 3 vuruşa 1 puan verilir. Örneğin, boksörlerden biri 15, diğeri 9 yumruk atmışsa, aradaki 6 fark puanlamaya esastır. 15 yumruk atan boksör, 2 puan alır. Fauller ve ihtarlar ise puan silinmesine yola açar. Her faulde 2 puan silinir. Pasif dövüşen, sürekli savunmada kalan boksör de 1 puan kaybeder. Ringde müsabakayı yöneten hakem tarafından 3 ihtar alan boksör diskalifiye edilir.

PROFESYONEL

10 puan sistemi vardır... Bu sistemde her roundda daha iyi boksör 10 puan kazanır diğeri yani daha az vuruş yapan boksör 9 puanla roundu tamamlar... Bir boksör round içinde rakibi tarafından knockdown edilirse yani vuruş sonrasında yere düşürülür ve grogy duruma sokulursa yerdeki sporcu 8 puanla, yere düşüren ise yine 10 puanla roundu tamamlar... Bir round içinde 2 kez yere düşen 7 puanla bitirir... Ancak 3 kez düşerse o zaman hakem tarafından TKO ilan edilir...

MAÇ NASIL KAZANILIR ?

Sayı ile (Decision-puanlama sonundaki karar)

Nakavtla (Knockout / Rakibini yumrukla yere düşürüp 10 saniyeden önce kalmayacak duruma sokarak)

Hakem kararıyla (RSC/Referee Stopped Contest-Ring hakeminin, rakip boksörün müsabakaya devam edemeyecek durumda olduğunu tespit ederek yarışmayı durdurması)

Havlu atma (Abandone/Rakip boksörün antrenörü tarafından ringe havlu atılması, boksörün müsabakadan çekildiğini belirler)

Diskalifiye ile (Peş peşe gelen 3 ihtar)

0 yorum

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir :) Yorum Yaptığınız İçin Teşekkürler...İsminizle Yorum Yaparken ''URL'' bölümünü boş bırakabilirsiniz...

sporcu site. Blogger tarafından desteklenmektedir.